DDW-tour DAG 2: Terug naar de natuur met eco-sieraden en een boom-scanner

DDW-tour DAG 2: Terug naar de natuur met eco-sieraden en een boom-scanner

Elke dag gidst DesignDigger je door Dutch Design Week met de talkshow ‘For starters’ en een opvallende trend. Met vandaag: een hereniging van mens en natuur.

DDW-tour DAG 1: Facefilters, Rembrandt-selfies en ‘zelfhulp-design’

DDW-tour DAG 1: Facefilters, Rembrandt-selfies en ‘zelfhulp-design’

Elke dag gidst DesignDigger je door Dutch Design Week met de talkshow For starters en een opvallende trend. Met vandaag: een vloeibare identiteit met digitale outfits en ‘self design’.

Flex-werkplek van Sabine Marcelis is witte kubus met fonkelend interieur

Flex-werkplek van Sabine Marcelis is witte kubus met fonkelend interieur

In een witte kubus heeft de Rotterdamse ontwerper een opvallende gele werkplek verstopt. Dichtgeklapt het meubel worden verreden.

Deze afstudeerprojecten van de Design Academy spelen in op corona-crisis – maar zijn van blijvende waarde

Deze afstudeerprojecten van de Design Academy spelen in op corona-crisis – maar zijn van blijvende waarde

De ‘corona-designs’ van de graduates van de Design Academy zijn optimistisch en bieden troost. Nu en straks als deze gezondheidscrisis is overwonnen.

Wat gaat er wel door op DDW? Deze vier locaties zijn open voor publiek

Wat gaat er wel door op DDW? Deze vier locaties zijn open voor publiek

Het Van Abbe Museum, MU, het designcomplex van Piet Hein Eek en de Kazerne zijn wél ‘gewoon’ open zijn voor publiek. Uiteraard met timeslots en (streng geadviseerde) van mondkapjes

Wie winnen een Dutch Design Award? Een waterstofzuiger, een cliché-affiche en een ‘shock’ asbak!

Wie winnen een Dutch Design Award? Een waterstofzuiger, een cliché-affiche en een ‘shock’ asbak!

Dit zijn de kanshebbers in de drie belangrijkste categorieën van de : product, communicatie en interactief.

Nieuwe huisstijl DesignDigger door Studio Laucke Siebein

Nieuwe huisstijl DesignDigger door Studio Laucke Siebein

Naast de voortdurende nieuwsstroom is Design Digger uitgebreid met longreads, interviews en dossiers in de afzonderlijke pagina Digging Deeper.

Jan des Bouvrie (1942-2020) – modernist ‘light’ met liefde voor wit, geometrie en glamour

Jan des Bouvrie (1942-2020) – modernist ‘light’ met liefde voor wit, geometrie en glamour

Kijk hier het live-interview met Jan des Bouvrie op de eerste editie van DESIGN DIGGER LIVE. Ter gelegenheid van zijn 50 jarige jubileum waren ook diverse ontwerpers en museumdirecteuren te gast.

Weggeef-exemplaar van ‘Carchitecture’, ronkend stijlboek vol bolides en beton

Weggeef-exemplaar van ‘Carchitecture’, ronkend stijlboek vol bolides en beton

Wie wil er nou niet een gratis exemplaar van het boek Carchitecture? Daarvoor hoef je alleen de naam van de auto op de cover van dit fraaie bladerboek met auto’s en architectuur te mailen naar de reactie van Design Digger.

DDW cancelt alle fysieke presentaties – online programma juist uitgebreid

DDW cancelt alle fysieke presentaties – online programma juist uitgebreid

De gemeente Eindhoven heeft de vergunning voor DDW ingetrokken. Het evenement zal dit jaar uitsluitend online zijn te bezoeken.

Bronzen stadslicht en lege discobollen op ‘corona-proof’ editie van big art

Bronzen stadslicht en lege discobollen op ‘corona-proof’ editie van big art

Vier tips voor de corona-proof editie van de kunstmanifestatie Bg Art op het Hembrugterrein in Zaandam.

Virtueel en analoog morfen bij talent-nominaties van Dutch Design Awards

Virtueel en analoog morfen bij talent-nominaties van Dutch Design Awards

Productontwerper Simon Dogger, food designer Katinka Versendaal en ‘virtual couturier’ Iris van Wees zijn genomineerd in de categorie ‘Young Designer’. De uiteindelijke winnaar wordt over drie weken bekend gemaakt tijdens Dutch Design Week.

#milaan2020 – feest bij Moooi met bellen blazen, discobol en fröbel-lamp

Van Moooi zou je dit jaar nieuw moois zien in Milaan, onder de eerste voorjaarszon. Dat wat je normaal in een omgetoverde hal in enorme overdaad over je heen zou laten vallen als een deken van weelde en eclectiek, brengen we je nu digitaal onder de noemer #Milaan2020. Marcel Wanders en Robin Bevers doen op Moooi.com een bewonderenswaardige poging ons ondanks de gemiste “brand experience” met een digitale vertaling te verleiden. Die derde “o” staat niet voor niets voor extra bewondering en verleiding. Welk nieuw Mooois valt ons op?

Welke producten vallen in deze digitale ‘overvloed voor het oog’ op?

de gedetailleerde lijntekening van Tinkering van Joost van Bleiswijk

1. Lamp Tinkering ontstond door doelloos fröbelen

Hanglamp Tinkering belicht met 139 centimeter spanwijdte de grootste tafel. Tinkering is het nieuwste product ontstaan uit “knutselen” van Joost van Bleiswijk. Hij en Kiki van Eijk (samen Kiki & Joost) zijn net klaar met de verbouwing van een prachtig woon-werkpand aan de Kanaaldijk in Eindhoven. Al knutselend besteedde hij daar uren om tot de ritmische compositie van Tinkering te komen. “Ik heb Tinkering speciaal voor mijn eigen huis gemaakt, het is een zeer persoonlijk object. Het proces van het maken en ontdekken van de juiste constructie dicteert het ontwerp. Het ontstaat onder mijn handen wanneer ik materialen in elkaar zet met schroeven of lijm, of stukken karton scheur om tot een vorm te komen. Ik waardeer de rauwheid of onregelmatigheid van het materiaal en laat mijn vakmanschap deze elementen volgen”, aldus Joost van Bleiswijk.

Toch zit er ook een techy component aan: de lamp heeft geen interne bedrading maar krijgt voeding door de door Marcel Wanders ontwikkelde ElectroSandwich-technologie, waarmee ook de Heracleum hanglamp van Bertjan Pot gevoed wordt. Ook de nieuwe Hubble Bubble, de volgende lamp uit deze serie, gebruikt deze stroomvoorziening.

2. Bellen blazen met Gabriele Chiave van Marcel Wanders Studio

Hubble Bubble lamp van Marcel Wanders Studio (Gabriele Chiave)
bellen blazende hanglamp van Marcel Wanders studio

Op 9 juni lanceerde Moooi in een zoomsessie de Hubble Bubble van Marcel Wanders Studio, waar Gabriele Chiave creative director is. Je zag Chiave zitten tussen de bubbels, zoomend vanuit de Marcel Wanders studio. De inspiratie van Hubble Bubble grijpt terug naar het speelse van ieders kindertijd; bellen blazen, op blote voeten door het gras rennen, dat werk. Het resultaat is een armatuur uit losse lampen zoals bij een kaptafel, waar de bollen een cirkel vrij in de ruimte volgen. Ook deze Hubble Bubble wordt net als Tinkering voorzien van stroom zonder draden.

3. Thuisfeestlamp van Ward Wijnant

Space Table Lamp van Ward Wijnant
disco corona feest met Ward Wijnant’s lamp

Deze Space Table Lamp is de lolligste van de drie. Op het dressoir is het object een gebogen spiegel die de ruimte vergroot weergeeft. Zet de knop om, en het spektakel start. Er was geen betere spacy verlichting om Elon Musk en de Space Dragon X bij te staan. En ook voor een corona-thuisfeest is de tafellamp die discokleuren de ruimte in tovert geknipt. Is het zeitgeist? Of  staan de sterren gewoon goed voor ontwerper Ward Wijant, die met de lamp zijn debuut maakt bij Moooi? Ward ergert zich aan de eenvormigheid van nieuwe Nederlandse huizen. “De indeling is vaak zo identiek, dat je blind de weg weet te vinden. Ik wilde een lamp maken die de omgeving transformeert.”

Het begon op de Salone

De carrièrestart van Marcel Wanders is onlosmakelijk verbonden met de Salone del Mobile in Milaan. Zijn Knotted chair is één van de iconen waarmee de term Dutch design wereldwijd geassocieerd wordt. Die term nam een vlucht na de expositie op de meubelbeurs met de titel Droog, waarin designhistoricus Renny Ramakers en ontwerper Gijs Bakker nuchtere, droge, producten samen brachten. Sindsdien staat Dutch design voor een functionele manier van werken, maar met een autonome insteek. Een statement, een verhaal of een gedachte waardoor een ontwerp meerwaarde krijgt, en zich zo richting kunst beweegt. Dat tegen kunst aan schurken zie je in Wanders’ enkel uit touw bestaande Knotted chair die hij in opdracht van Droog maakte, en nu ook weer in zijn Hubble bubble.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *