DDW-tour DAG 2: Terug naar de natuur met eco-sieraden en een boom-scanner

DDW-tour DAG 2: Terug naar de natuur met eco-sieraden en een boom-scanner

Elke dag gidst DesignDigger je door Dutch Design Week met de talkshow ‘For starters’ en een opvallende trend. Met vandaag: een hereniging van mens en natuur.

DDW-tour DAG 1: Facefilters, Rembrandt-selfies en ‘zelfhulp-design’

DDW-tour DAG 1: Facefilters, Rembrandt-selfies en ‘zelfhulp-design’

Elke dag gidst DesignDigger je door Dutch Design Week met de talkshow For starters en een opvallende trend. Met vandaag: een vloeibare identiteit met digitale outfits en ‘self design’.

Flex-werkplek van Sabine Marcelis is witte kubus met fonkelend interieur

Flex-werkplek van Sabine Marcelis is witte kubus met fonkelend interieur

In een witte kubus heeft de Rotterdamse ontwerper een opvallende gele werkplek verstopt. Dichtgeklapt het meubel worden verreden.

Deze afstudeerprojecten van de Design Academy spelen in op corona-crisis – maar zijn van blijvende waarde

Deze afstudeerprojecten van de Design Academy spelen in op corona-crisis – maar zijn van blijvende waarde

De ‘corona-designs’ van de graduates van de Design Academy zijn optimistisch en bieden troost. Nu en straks als deze gezondheidscrisis is overwonnen.

Wat gaat er wel door op DDW? Deze vier locaties zijn open voor publiek

Wat gaat er wel door op DDW? Deze vier locaties zijn open voor publiek

Het Van Abbe Museum, MU, het designcomplex van Piet Hein Eek en de Kazerne zijn wél ‘gewoon’ open zijn voor publiek. Uiteraard met timeslots en (streng geadviseerde) van mondkapjes

Wie winnen een Dutch Design Award? Een waterstofzuiger, een cliché-affiche en een ‘shock’ asbak!

Wie winnen een Dutch Design Award? Een waterstofzuiger, een cliché-affiche en een ‘shock’ asbak!

Dit zijn de kanshebbers in de drie belangrijkste categorieën van de : product, communicatie en interactief.

Nieuwe huisstijl DesignDigger door Studio Laucke Siebein

Nieuwe huisstijl DesignDigger door Studio Laucke Siebein

Naast de voortdurende nieuwsstroom is Design Digger uitgebreid met longreads, interviews en dossiers in de afzonderlijke pagina Digging Deeper.

Jan des Bouvrie (1942-2020) – modernist ‘light’ met liefde voor wit, geometrie en glamour

Jan des Bouvrie (1942-2020) – modernist ‘light’ met liefde voor wit, geometrie en glamour

Kijk hier het live-interview met Jan des Bouvrie op de eerste editie van DESIGN DIGGER LIVE. Ter gelegenheid van zijn 50 jarige jubileum waren ook diverse ontwerpers en museumdirecteuren te gast.

Weggeef-exemplaar van ‘Carchitecture’, ronkend stijlboek vol bolides en beton

Weggeef-exemplaar van ‘Carchitecture’, ronkend stijlboek vol bolides en beton

Wie wil er nou niet een gratis exemplaar van het boek Carchitecture? Daarvoor hoef je alleen de naam van de auto op de cover van dit fraaie bladerboek met auto’s en architectuur te mailen naar de reactie van Design Digger.

DDW cancelt alle fysieke presentaties – online programma juist uitgebreid

DDW cancelt alle fysieke presentaties – online programma juist uitgebreid

De gemeente Eindhoven heeft de vergunning voor DDW ingetrokken. Het evenement zal dit jaar uitsluitend online zijn te bezoeken.

Bronzen stadslicht en lege discobollen op ‘corona-proof’ editie van big art

Bronzen stadslicht en lege discobollen op ‘corona-proof’ editie van big art

Vier tips voor de corona-proof editie van de kunstmanifestatie Bg Art op het Hembrugterrein in Zaandam.

Virtueel en analoog morfen bij talent-nominaties van Dutch Design Awards

Virtueel en analoog morfen bij talent-nominaties van Dutch Design Awards

Productontwerper Simon Dogger, food designer Katinka Versendaal en ‘virtual couturier’ Iris van Wees zijn genomineerd in de categorie ‘Young Designer’. De uiteindelijke winnaar wordt over drie weken bekend gemaakt tijdens Dutch Design Week.

De corona-files #1 – Museum zet robot in voor online tours

De meeste musea grijpen de Corona-crisis en bijbehorende sluiting aan om online activiteiten onder de aandacht te brengen. Hoe loopt uiteen van podcastst tot doe-tips voor jongeren . Als zijn er ook innovatieve initiatieven zoals virtuele robot-rondleidingen en gratis exposities achter de voorruit. Een overzicht:

Tetem, Enschede

Een innovatieve oplossingen voor de lock-down van de culturele instellingen biedt expositieruimte Tetem in Enschede. Met Double, een op afstand bestuurbare robot, kunnen bezoekers toch de lopende expositie The Swarm zien. Deze ’telepresence robot’ geeft iedereen de kans om langs de werken te rijden en te bekijken. Toepasselijk is dat de The Swarm een installatie is van kleine computers die elk hun individuele rol spelen. Tegelijkertijd vormen ze gezamenlijk een theatervoorstelling samen ze door verschillende geschriften reizen, van Kafka’s De Metamorfose tot artikelen over zwermintelligentie en onderzoeksdocumenten over de zesde massa-uitsterving.

De robot-tours zijn elke donderdag en zondag tussen 14-16u. Op donderdag 26 maart om 12u wordt op de Tetem website bekend gemaakt hoe je verbinding kunt maken met de robot. Alvast kijken hoe de robot werkt en hoe je kunt inloggen kan HIER.

Design  Museum Den Bosch

In de etalage naast de entree toont Design Museum Den Bosch de mini-expositie Keramiek in quarantaine. Het is een overzicht van internationale topstukken uit de collectie van het museum, hoogstpersoonlijk geselecteerd door directeur Timo de Rijk. De tentoonstelling is gratis en voor iedereen te zien die langs de ramen van het museum loopt. Natuurlijk zijn de stukken veilig op tenminste anderhalve meter afstand van elkaar geplaatst. Te zien op de foto is de collectie Blue ware van de Londense studio Glithero, waarbij gebruik is gemaakt van lichtgevoelige glazuur. Ook te zien zijn bijzonder keramische werken van onder meer Miquel Barceló, Jean Lurcat en Ettore Sottsass. 

FOTO Ben Nienhuis

Het Nieuwe Instituut

Het Nieuwe Instituut doet een poging om het eigen online archief te ordenen. Dat geeft soms een bijzondere urgentie aan eerdere programma’s zoals de Reading Room van 16 maart 2017. Daarin blikte Giovanna Borasi terug op haar befaamde project Imperfect Health: The Medicalization of Architecture, en sprak Nabil Ahmet over zijn werk met waterverontreiniging in de Bengaalse Delta. De introductie en verspreiding van virussen en bacteriën – en dus ook de uitbraak van Covid-19 – is direct verbonden aan globalisering en klimaatverandering, zo bleek toen al. Daarnaast zijn livestreams van de event-reek Thursday Evening Live! op de website gezet en worden publicaties opnieuw gedeeld. Interessant leesvoer is een essay van kunstcriticus Antwaun Sargent naar aanleiding van de – nu dus gesloten – expositie The Hoodie. Daarin wordt onder meer ingegaan de relatie tussen van de capuchontrui en de identiteit, het lichaam en het construct van zwarte mannen in de samenleving, de kunst en de popcultuur. Kijken en lezen kan HIER

Stedelijk Museum in Amsterdam

Onder de noemer Stay at Home heeft het Stedelijk in Amsterdam diverse online-activiteiten geïnitieerd. Tijdens de thuisblijfdagen zendt het Stedelijk Museum elke vrijdag een live tour uit via Instagram die ook is terug te kijken op de eigen website. Vrijdag 20 maart trapte directeur Rein Wolfs af met een Live Tour door De Collectie – Stedelijk BASE. Terugkijken kan HIER

Daarnaast is een serie mini-docs online gezet over spraakmakende tentoonstellingen van de afgelopen jaren, zoals de solo’s van Mike Kelley, Studio Drift en de expositie Ed van der Elsken: Camera in Love of ‘the making of’ een reusachtige doek van Keith Haring.

Voor de kleintjes (5-12 jaar) is er een online workshop. Geef je creativiteit een boost en ga aan de slag met een van de online workshops uit onze Maak het met kunstenaars-serie. Maak een dagboek collage met Joppe Rovers of maak een geluksvogel tekening met Dewy Elzinga. Voor pubers is de serie What the Art?! online gezet. Hierin gaan Bllikopeners (jonge suppoosten van het Stedelijk) op bezoek bij verschillende kunstenaars om hen uit te horen over hun werk. Aan het eind van iedere video volgt een opdracht gegeven door de kunstenaar zelf. Met onder meer Raquel van Haver en Bonne Reijn.

Groninger Museum

Het Groninger Museum vraag iets meer van de virtuele bezoekers met  de Quarantaine Doe Tips. Elke week worden nieuwe opdrachten op de museumwebsite gezet om met verf, papier, textiel, camera en/of andere materialen aan de slag te gaan. Extra leuk: je kunt er mooie prijzen mee verdienen. De doelgroep zijn jongeren tot 21 jaar, afgaande op de woordkeus en de opdrachten. De eerste was: “Ontwerp je eigen bevrijdings(broek)rok. Beplak, beschilder, kleur of naai er op los en maak je mooiste creatie.” Inzendingen worden gedeeld op sociale media.

Kunstmuseum, Den Haag

Het Kunstmuseum in Den Haag licht elke dag een ander topstuk uit op Instagram en Facebook – van Vincent Van Gogh tot Panamarenko, van Mondriaan tot Louise Bourgeois, en van wonderschoon Delfts blauw tot de prachtige creaties van Chanel. Daarnaast geven conservatoren virtuele rondleidingen die online zijn terug te kijken. De eerste was van conservator 19e eeuwse kunst Frouke van Dijke over de expo Breitner vs Israels. Deze kan HIER worden bekeken.  

Rijksmuseum

Tot slot het Rijksmuseum, dat weliswaar weinig nieuws biedt online. Maar van de Nederlandse topmusea is deze website veruit het best uitgerust. Hoogtepunten zijn:

Sleutels van Rijks is live-programma waarbij bekende Nederlanders na sluitingstijd de sleutels krijgen van het Rijksmuseum en op onderzoek gaan in het gebouw en de collectie. Elke aflevering wordt eerst live-gestreamed op Instagram en is aansluitend HIER terug te kijken. Met onder meer rapper DIO, modejournalist Cécile Narinx, columniste Paulien Cornelisse en actrice Anna Drijver.

In de podcast In Het Rijks vertellen conservatoren, experts en kunstenaars bijzondere verhalen over kunstwerken en hun makers. Hoe meer je hoort, hoe meer je ziet. In de meest recente aflevering Caravaggio-Bernini gaan schrijver Ilja Leonard Pfeijffer en conservator Frits Scholten in gesprek over het bruisende Rome aan het begin van de 17de eeuw. Waar komt Pfeijffers fascinatie voor Caravaggio vandaan en hoe zag die spannende en vernieuwende kunst, de barok, er uit? Luisteren kan HIER.

In de Rijks-blog 10 dingen leer je per keer weer iets meer over kunst en geschiedenis. Wat zijn bijvoorbeeld 10 essentiële dingen die je moet weten over de Nachtwacht? Of wat zijn 10 dingen die je moet weten over Rembrandt? Lees HIER.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *